previousnext

[ Spolupráce s Vojtěchem Kaasem a Janem Kalivodou z Progres Atelieru ]

Budova původně obecné školy, byla dokončena v roce 1934 podle návrhu architektů V. Vondráška a Ing. J. Kubína. Dostavba školy je umístěna nad půdorysem tělocvičny a jejím zázemím. Velké ocelové nosné rámy, dávají vzniknout převýšeným podkrovním prostorům pro výuku výtvarné výchovy, chemie fyziky a aktivit školní družiny. Specializované učebny jsou velkoryse otevřené v krovu až do výše sedmi a půl metru. O kvalitní studijní prostředí se stará oboustranné denní osvětlení a akustický obklad z dřevovláknitých desek. Do méně kvalitních prostor v historické budově umisťujeme hlavní šatny o kapacitě 300 skříněk. Jejich dominantou je tunu vážící dubový kmen, který své místo v šatnách musel najít bez pomoci mechanizace. Největší učebna školní družiny vzniká adaptací původního zázemí tělocvičny v přízemí. Má rozlohu 75 m2 a je napojena na zpevněnou plochu vnitřního atria s přírodním amfiteátrem. Může sloužit jako multifunkční prostor pro různé školní i mimoškolní akce (semináře, workshopy, setkání, zasedání...). Všechny učebny jsou doplněny autorskými grafikami z divadelních her Járy Cimrmana. V současné době je mimo školní provoz obcí využíváno jako letní kino. Jeho náladu spoluurčuje použití přírodních materiálů – žulové dlažby malého formátu tzv. pražské mozaiky a masivních dubových trámů pro posezení v hranách schodů. Nezávislý provoz družin zajišťuje přístavba schodiště a zázemí. Nerezová pavučina natažená zrcadlem schodiště přes všechny patra slouží jako zábradlí i galerie výtvarných prací žáků. Provozně jsou nové části napojeny jak na stávající komunikační systém školy, tak i na nově navržený bezbariérový vstup v severní části, který umožňuje oddělit provoz školy a družiny. Díky konceptu stavění nad již zastavěným půdorysem minimalizujeme zásahy do školní zahrady a vzniká tak prostor pro adekvátní předpolí nového vstupu. Parter tvoří kombinace žulových, betonových, dubových a rostlinných povrchů. Školní zahradu chrání plot z ocelové pozinkové pásoviny, který díky navrženému rozestupu lamel otevírá při chůzi po chodníku rozmanité průhledy kolemjdoucím.

Fotografie: Alexandra Timpau

previousnext
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích
Dostavba ZŠJC v Lysolajích