previousnext

[ Spolupráce s Vojtěchem Kaasem a Janem Kalivodou z Progres Atelieru ]

Při navrhování domu jsme vycházeli především z charakteru místa - malé vesničky na Vysočině. Její historické jádro vykazuje typické znaky místní tradiční architektury. Patří mezi ně orientace hřebene kolmo ke svahu a časté materiálové rozdělení odolného kamenného soklu a lehké dřevěné vrchní stavby. Díky respektování těchto principu spolu s citlivým usazením do terénu, zapadá stavba přirozeně do výrazně tvarované okolní krajiny.

Obdélný pudorys spolu s jednoduchou sedlovou střechou tvoří lapidární hmotu. Pro dotvoření klidného dojmu jsme použili tradiční materiály {štuková omítka, dřevěný obklad, pálená krytina). Díky usazení domu a jemné modelaci pozemku mají obě patra přímý výstup na terén. Dřevem opláštěná vrchní část domu výškově navazuje na uliční komunikaci, odkud je přístup na pozemek pro pěší i automobily. Abychom nedegradovali celkový výraz, řešíme parkovací přístřešek pro dva vozy v jednotném designu s vlastním domem. Přístřešek zároven kryje hlavní vstup dodomu. Vstupní podlaží obsahuje zádveří, dětské pokoje, ložnici, technické zázemí a halu se schodištěm. Hala spojuje obě patra provozně i vizuálně. Většinu spodního podlaží zaujímá velkorysý otevřený obytný prostor s navazující terasou. Jednotlivé prosklené plochy jsme pečlivě komponovali s ohledem na výhledy, intimitu a světelné změny během dne i roku. V zadní části dispozice je umístěna pracovna se samostatným zázemím.

previousnext
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině
Rodinný dům na Vysočině